Както може би сте се досетили още от заглавието тук ще поговорим малко за методът Табата (или казано по друг начин - Табата протоколът). Тази методика на тренировка е разработена през 1996г от японецът Ирисава Коичи и е научно обоснована от д-р Изуми Табата (да, за наша изненада именно учен е откривател на този метод), който заедно със своя екип доказва предимството на високоинтензивните тренировки пред ниско- и средноинтензивните такива що се отнася до горенето на мазнини. Сравнявайки резултатите на две групи трениращи, неговият екип установява, че първата група (трениращи средноинтензивно продължително кардио) е изгорила два пъти повече калории след тренировъчната сесия в сравнение с втората група (трениращи високоинтензивно). Въпреки това втората група успява да загуби 9 пъти поовече мазнини от всяка изгорена калория. "Как става това???" - шокирани сме ние. Ето и отговорът - екипът на Табата го обяснява с термина следтренировъчна консумация на кислород или иначе казано това е завишаване на метаболизма и горенето на калории часове след края на високоинтензивната тренировка (за разлика от ниско- и средноинтензивните тренировки, когато топенето на мазнини приключва в края на тренировката). Важно е тук да добавим, че този ефект е наблюдаван при атлети в отлична спортна форма. Това означава, че при обикновените спортуващи процентът ще е още по-висок. Т.е. това е може би най- ефективният, а и бърз начин за топене на излишните мазнини, подходящ както за активно спортуващи, така и за хора с по-скромни физически възможности. 

Ето и в какво се изразява Табата протоколът: 

Идеята му е много лесна за обяснение - правят се осем серии от упражнения с продължителност 20 секунди с почивка между тях 10 секунди. Точно така - продължителността на една тренировка Табата е точно 4 минути (което дори включва почивките между сериите!). Звучи ви доста лесно, нали? За съжаление пропуснах да ви кажа, че тези 20 секунди, прекарани в работа, трябва да бъдат максимално интензивни! А именно - максимален брой повторения, максимално усилие, максимална амплитуда, максимален интензитет! Ако наистина успеете да изпълните упражненията по този начин, то тогава въпросните 10 секунди за почивка ще ви се сторят крайно недостатъчни. Всъщност вероятно ще бъдат най-кратките в живота ви, защото ще успеете единствено да си поемете дъх веднъж и да издадете няколко звука, които не сте подозирали че можете и ето - започва следващото упражнение! Боже, изпотих се дори само докато описвах методиката! 

Едно от предимствата на този метод е, че е подходящ за изпълнение както от високо тренирани атлети, така и от начинаещи, защото всеки сам би могъл да подбере упражненията, които да сложи в своята четириминутна серия. Друг огромен плюс е, че Табата е постижима за изпълнение не само в зала, а и у дома! Табата е най-краткия път за постигане на отлична функционалност, топене на излишни мазнини и оформяне на мечтаното тяло. Но не се залъгвайте - не бихте могли да тренирате по този протокол всеки ден. Дори шортрек състезателите, участвали в тестовете на д-р Табата, са включвали методът в тренировъчният си режим 5 пъти в седмицата. Не ми ли вярвате? Опитайте методиката върху себе си и още след първите четири минути ще разберете защо съм права. Да, вероятно ще ви се иска да умрете след първата си тренировка, но повярвайте ми, ако успеете да оцелеете след няколко Табати, ще видите мигновени резултати!