Улисани в свето забързано ежедневие, ние сякаш сме поставили съня на заден план. Забравили сме колко е значим той за здравия ни организъм. За това сънят често отстъпва пред избора да свършим малко повече работа, да се забавляваме цяла нощ навън или да погледаме филм до късно. Тук ще си припомним значимостта на наспиването и защо то е също толкова значимо за начина, по който се чувстваме, колкото са храненето и спорта. 

 

Защо имаме нужда от сън? Науката има няколко водещи теории по тази тема:

 

Сънят е времето, в което се възстановяваме най-добре психически от натрупания стрес през деня.

 

Сънят е време за обработка и преорганизация на информацията, която сме приели през деня.

 

По време на сън спада температурата на тялото и по този начин се намалява енергийния му разход.

 

Сънят възстановява клетките (докато спим, тялото ни обновява и изгражда определени тъкани и възобновява биохимичните процеси в тялото). Това е времето, когато приоритетно протичат анаболни процеси, свързани с възстановяването на имунната, нервната, скелетно-мускулната система.

 

Явно сънят е нашият основен начин да възстановим организма си и да го подготвим за новия ден. Именно това е причината при липса на достатъчно часове сън, да настъпят редица нарушения в нашия биоритъм и често не си даваме сметка, че точно това е една от причините нашият хранителен/тренировъчен режим да бъде неефективен. 

Редовното недоспиване влияе пряко върху хормоните грелин (той ни подава сигнал, когато сме гладни) и лептин (той ни казва кога сме се заситили). Съответно при повишаване на грелина в организма, ние чувстваме постоянно глад, а при понижаване на лептина, губим чувство за ситост. Изследванията показват, че дори единичен епизод на недоспиване (по-малко от 5 часа сън) е достатъчен, за да увеличи чувството за глад с 24%. Това са сериозни предпоставки нашето тяло да работи срещи нас и целите ни, защото в следствие на това ние приемаме повече калории, отколкото се нуждаем и натрупваме излишни сантиметри по тялото си.

Освен, че влияе на нашия апетит, недоспиването активира и множество процеси в организма ни, които забавят нашия метаболизъм. Много изследвания доказват, че тяло, което не е получило необходимата доза сън, изгаря по-неефективно калориите от наспалия се организъм. (Тук трябва да имаме предвид, че всяка една промяна в нашето тегло е съвкупност от прираст или загуба на мускулна маса и мазнини. Ние няма как да заповядаме на тялото си да изгори конкретно мазнините, а да запази мускулната маса). Едно от последните проучвания на връзката между съня и метаболизма  сравнява хора, спящи по  8.5 часа сън и такива, които спят по 5.5 часа в продължение на 14 дневен калориен дефицит. В Резултат установяват, че групата, която е лишена от сън, гори 55% по-малко мазнини и 60% повече мускулна маса за всеки загубен килограм.

Нека не забравяме, че спането ни зарежда с енергия. Всички сме изпитвали последствията на недоспиването - загуба на концентрация, занижена енергия и мотивация. Това влияе пряко и на нашите резултати в залата. Имайки предвид, че сънят засяга пряко възстановяването на организма, недоспиването предишната нощ води до неподготвеност на организма за предстоящото натоварване. От друга страна именно физическото натоварване е основният фактор за подобряване на качеството на съня (все пак не само количеството е от значение). Много изследвания потвърждават, че редовната физическа активност значително подобрява качеството на съня (и носи много други ползи за здравето). Установено е, че хората, които тренират поне 150 минути седмично (поне 3 пъти в седмицата), усещат средно 65% подобрение в качеството на съня.

Очевидно е, че сънят е основен фактор за постигане и поддържане на здрав организъм. Той е храната и водата за съзнанието, така че трябва да сме сигурни, че си осигуряваме възможно най-качествената почивка за мозъка и тялото.